Архив на блога

сряда, 16 януари 2013 г.

ТЕСТЕНИ-2





1.Кашкавалени топчета  

http://vili-konova.blogspot.com/2011/07/blog-post_7711.html 



0,300 гр.настърган кашкавал(на ситно ренде)
8 с.л. брашно
2 яйца
1 кафена л.бакпулвер
сол на вкус
чубрица
черен пипер
Загрята мазнина
Настърганият кашкавал се смесва с яйцата,брашното се смесва със солта и бакпулвера,след това всичко се омесва заедно.С набрашнени ръце се оформят топчета колкото орех и се пускат в горещата мазнина.Изваждат се в/у кухненска хартия да се изцедат от мазнината. 

2.Пикантни топчета от сирена 

http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_3177.html 



Продукти

200 г краве сирене
50 г кашкавал
50 г синьо сирене
50 г пушено сирене

За панировката

1 яйце
1 ч.ч.брашно
2 с.л.нишесте
1/2 ч.л.куркума
1 ч.л.микс от мащерка,риган и майорана
щипка лют пипер
бира

мазнина за пържене

Приготвяне

* Сирената се настъргват на ренде и се смесват.С ръце се оформят топчета с големината на орех.







* В купа се смесват брашното,нишестето,подправките и жълтъка.Прибавя се толкова бира,че да се получи гъсто кексово тесто.Всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес.Отделно се разбива белтъка на сняг.Прибавя се внимателно към тестото.

* Топчетата сирене се потапят в панировката и се пържат в маслена баня.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
3.Корн-дог  


Когато го видях това предложение преди 6 години в "Гответе с мен" реших, че ще ми стане любима закуска. Така си е, само дето  фритюрника си го ползвам за пържени картофи, а тези, намушени на шишчета кренвирши ги пържа в касерола , достатъчно широка да събере 3 такива "шишчета" - на всяко шишче е мушнат половин кренвирш. Според ширината на съда се определя големината на "кученцата", а то може да бъде от кренвирш или от наденичка

Продукти за пастата ( за 6-7 кренвирша): 
2 яйца
100 мл  прясно  мляко
1/2 ч. л. сол
1 равна ч.л. сода за хляб
1 с. л. захар
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. царевично  брашно 
и обикновено брашно (типово или  бяло) за да стане сместа на гъста каша.

още 3-4 с.л. царевично брашно 
олио за маслена баня

 

Приготвянето е бързо: 
* Яйцата се разбиват, прибавя се прясното мляко, сол, захар и на 2-3 пъти брашното със содата и нишестето.
* Разбърква се много добре, за да няма бучици, а  гъстота да бъде като кексово  тесто.
* Оставя се да почине за 10 мин., през които кренвиршите  се приготвят (намушкват) на шишчета за печене, или на дървени клечки за сладолед.  Всички се овалват в онези отделени 3-4 с.л. царевично брашно, за да може да залепва пастата по тях.
* Приготвя се широка чиния, покрита с кухненска хартия, на която да се отцеждат. Тук може да се приготвят и сосовете - Беарнез, Кетчуп, майонеза, горчица..... и горните съвсем не са за закуска - студена чаша за бира.
* От пастата за паниране се сипва в дълбока чаша - подбира се такава, която да събере цялата дължина на парчето кренвирш потопено. 
* Отцежда се и се потапя внимателно във вряща мазнина (котлона да е загрят на 2/3 от мощността му).  Следва другото шишче.... другото... и наблюдаване на тези, които се пържат, защото не им трябва повече от  минута и половина, през което време се обръщат. 
* Изваждат се на хартията, за да се отцедят. 
* Следва бързо потапяне в любимия сос и ............ да ни е сладко :)) 

---------------------------------------------------------------------

4.Бутер -топчета I и II
 





пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
100гр кашкавал
50-70гр смляно печено тиквено семе
мазнинка

Тестото се разгъва, нарязва се напряко и на дължина на малки квадратчета. Наръсва се с настъргания на ренде кашкавал.




Подхващат се с ръка ред по ред приблизително еднакъв брой от тестените парченца и се овалват между дланите (намазани с мазнинка) на топчета с големина на орех. Овалват се в смляните тиквени семки.


Много харесвам лесни, ефектни и вкусни рецепти, тази е точно такава!



Втори и също толкова лесен, бърз и вкусен вариант на бутер-топчетата е овалването им в сусамено семе:


----------------------------------------------------------------
5.Хрустини с билки и сирене

http://forum.good-cook.ru/topic3932s330.html

 Хрустяшки с травой или сыром Тесто Фило любая имеюшаяся зелен(укроп, петрушка), сыр 
Хрустяшки с травой или сыром Тесто Фило любая имеюшаяся зелен(укроп, петрушка), сыр - 2  
 

























































































1 пакет тънки кори  ,масло и вино 1:1 ,билки и подправки по избор

Смесват се разтопеното масло и виното до еднородна емулсия .От корите се режат правоъгълници 23см х 17 см и половината се мажат с маслото и на външния ръб се поставя билката или подправката и се затваря .Посоляваме тестото ,след това 1/3 от баничката отново се прегъва и така до получаването на тънка пръчица която се притиска и пресова за да стане плоска .Пече се предварително загрята фурна 160 градуса – 4мин от всяка страна ,запичаме първо с билката надолу .Готовите зачервени пръчици се поставят в/у кухненска хартия да се отстрани излишната мазнина

Може плънката да бъде от маслини , малки рибки , сирена но съответните сегменти се притискат за да стане прищипано ,след което се поставят в хладилник за 20мин и след това се пекат по същия начин но на 200 градуса -7мин .Когато в лентата рибките станат като малки черни точки значи крекерите са готови ,слагат се в/у решетката да се охладят .Поднасят се с бульон 
----------------------------------------------------------------------
 

6.Закрита питка на грил   

http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=5728.0





 
всяка питка се мокри от двете страни с влажни ръце, слага се на загрят грил и се запича 2мин след като се обърне отгоре се слага плънка по желание ,закрива се с друга питка и се притиска с капак с по малък дияметър от питките за да се затвори ръба.Задържа се така 2мин и слид това се обръща от другата страна като палачинка и пак се притиска с капака .
--------------------------------------------------------------------
7.ВЪЗДУШНИ СИРЕНИ ТОПКИ 

 http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=3981.new


100гр кашкавал ементал, 100гр брашно, 200мл вода , 80гр масло, 1/2 ч.л сол, 5 яйца и олио за пържене
В тенджера се слагат водата ,маслото и солта и завират.Сваля се от огъня ,добавя се брашното и се разбърква добре с дървена лъжица .Слага се отново на котлона на слаб огън ,добавя се настъргаият кашкавал и се сваля след 2-3мин.Към сместта се добавят едно по едно разбитите яйца и се бърка .От готовото тесто се взема с две лъжици потопени в олио за да не лепне тестото ,правят се топчета и се пускат в горещото олио .Запържват се за 5мин ,обръщайте ги често да станат златисти.

--------------------------------------------------------------------

8.ТЕСТЕНИ БАНИЧКИ  
 
http://www.carina-forum.com/ricette/bread/panini/0000011.php

Foliations BAP 

500 гр брашно , 10гр прясна мая , 10гр сол, 10гр захар , 350гр топла вода 
Маята се разтваря в топлата вода ,добавя се и захарта и се оставя на топло да втаса 10мин.След това се добавя към брашното и най накрая се добавя солта.Замесва се елестично тесто покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за 1час на топло .След това се разточва кора 5мм и се изрязват формички които се редят 4-ри една върху друга като се слепват с вода и леко си притискат.Готовите бисквитки се оставят още за 45 мин и след това се пекат в загрята фурна на 220 градуса - 10мин до зачервяване .Готовите бисквитки се охлаждат върху решетка.
 Foliations BAP
-------------------------------------------------------------------

9.АРАБСКИ ПИТКИ   

 http://www.carina-forum.com/ricette/bread/piadine/0000008.php 

ЛЕПЕШКИ С САЛАТОМ 
от горната рецепта се ползва същото тесто , разделя се на малки топчета по 40гр ,оставят се да втасят за 5 мин и след това се разточва на кора 2мм.Готовата кора се слага в тиган предварително загрят във фурна на 230градуса ,пече се 3-5мин до златисто .В първита моманти на печенето питката се надува .Готовата питка се слага да изстине на решетка .Може да се напълни с плънка по желание 
  ЛЕПЕШКИ С САЛАТОМ 

-------------------------------------------------------------  

10.Египетски хляб Ka'kat  

http://www.carina-forum.com/ricette/bread/bread/0000019.php 

ЕГИПЕТСКИ ХЛЯБ KA'KAT 

15гр. суха мая / 2с.л/ , 550гр брашно , 2с.л захар , 2ч.л сол , 350мл топла вода , 50гр разтопено масло ,сусам 

Сусама се изпича на сух тиган .Разтваряме маята и захарта в половината топла вода и оставяме да втаса 10мин .Готовата мая се разбърква с останалата вода и се добява към пресятото брашно .Замесва се меко тесто ,на края се добавя солта и маслото .Готовото тесто се слга в намаслена купа покрито със стреч фолио и се оставя на топло за 30мин да втаса .Втасалото тесто се разделя на 16 части ,Всяка част се разточва на фитил 15см дълги.Праве се геврече и двата края се притискат .Готовите гевреци се оставят да втасат още 30мин направо в тавата и се пекат в загрята фурна 200 градуса .Намазват се със жълтък и се поръсват със сусама .Пекат се 15 мин до зачервяване .

ЕГИПЕТСКИ ХЛЯБ KA'KAT


  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...