Архив на блога

вторник, 15 януари 2013 г.

ТЕСТЕНИ-1

  


1.ШАРЕНИ ПУРИЧКИ

http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_6201.html 






Продукти

кори за баница

1 връзка лобода
1/2 глава стар лук
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
20 г масло
сол на вкус

150 г кашкавалена извара
1 яйце
сол на вкус

течно масло за намазване

Приготвяне

* Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Прибавете листата от лободата и задушете още 1 ,2 мин. Оставете да изстине. Сложете лободата в подходящ съд , добавете нарязаните копър и магданоз , скилидките чесън и пюрирайте с пасатор на гладко пюре. Овкусете със сол.

* Смесете изварата с яйцето и пасирайте на фин крем. Овкусете със сол.

* Разрежете една кора на две по дължина. Намажете я с масло. В две отделни полиетиленови пликчета (или в два поша) сипете зелената и бялата смес. С ножица отрежете ъглите им за да получите малък отвор. В края на кората щприцовайте по малко от двата крема като ги редувате. Завийте на тънка пуричка така,че да се получат два пласта от кората. Ако желаете по-дебела пуричка , завийте я повече пъти. Отрежете кората с нож и завийте следващата пуричка. Намажете с малко масло и изпечете в предварително загрята на 200* фурна да порозовяване.





 
П.П в 3 кори намазани помежду с масло  може да се увият и сварени аспержи


  ----------------------------------------------------------------------------------------------------

2.БУКЕТЧЕТА 

http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_4075.html 


Продукти

количествата са по ваше желание

кори за баница
топено масло
сирене
спанак
пресен лук
пресен чесън
черен пипер

морков
шунка
кашкавал
домат
пера от зелен лук


Приготвяне

* От корите изрежете с ножица квадрати 10/10 см. Намажете ги с масло. За всяко "букетче" са необходими 3 квадрата. Наредете ги един върху друг като разминавате ъглите им така, че да се получи нещо като звезда.

* Направете фунийки от алуминиево фолио, ако не разполагате с такива метални. За да са по-устойчиви сложете няколко пласта фолио.

* Увийте нарязаните кори около алуминиевите фунийки и изпечете до леко порозовяване. Бъдете внимателни, бързо прегарят. Може да ги изпечете и предния ден.

* Нарежете ситно спанак, лук и чесън. Пасирайте като добавите малко вода, за да може да се получи гладък гъст сос. Прибавете сиренето и пипера и пасирайте отново.

* Напълнете изпечените фунийки от корите с крема. Използвайте шприц за ваше улеснение.

* С малки формички изрежете цветчета и тичинки от кашкавала, шунката и зеленчуците. Нарежете от моркова тънки пръчици и забодете на тях цветчетата като на дръжчици. Залепете тичинките с малко майонеза или меко масло.

* Забодете в напълнените с крем фунийки цветчетата и гарнирайте със зелен лук.

Сервирайте букетчетата небрежно разпръснати по масата. Да ви е сладко!  
---------------------------------------------------------------------

3.КАМЕМБЕР В ТЕСТО   

http://i-lara.livejournal.com/4646.html 

  
за тестото:
2с.л заквасена сметана , 100гр. масло нарязано на кубчета , 200гр настърган кашкавал , 50гр настъргано пушено топено сирене, 1ч.ч брашно , 1 жълтък , сол и чер пипер 
за пълнежа :
3 питки камембер по 120гр
за намазване :
1 разбито яйце и 1с.л меко масло

Всички продукти за тестото се смесват до получаване на еднородно тесто ,завива със треч фолио и се слага в хладилника за 2часа. Загрява се фурната до 180 градуса, тестото се разделя на три топкиВсяка топка се разточва с диаметър 20см и в средата се поставя камембера .Завиват се краищата и излишното тесто се изрязва.Готовото сирене се поставя със завитите краища надолу, намазва се с яйцето и маслото и се пече 20мин.
П.П.- камембер може да се увие и в бутер тесто ,да му се добавят различни неща за пълнеж или самото сирене се панира в яйце ,овалва се в в галета , готова планировка или корнфлекс ,пече се в зарята на 200градуса фурна за 15мин .
 ------------------------------------------------------------

4.ПИЦА ЗА 10МИН

http://www.sogort.com/publ/recepty/kak_gotovit/kak_gotovit_piccu_na_skovorode_za_10_minut_recepty_piccy_ot_sogort/129-1-0-768


4с.заквасена сметана,  4с.л майонеза,2 яйца, 9с.л брашно 
Получава се палачинково тесто ,излива се в тиган ,отгоре се слагат продукти по вкус , залива се със сметана и много настърган кашкавал слага се капака , пече се докато сиренето се разтопи .

------------------------------------------------------------- 

5.КРЕНВИРШИ С КАШКАВАЛ В ТЕСТЕНИ РИЗКИ


кренвирши
тънки шайби кашкавал
кори за баница

Кренвиршите се сваряват, като преди това се режат на парчета с дължина 7-8см, като в едния си край се разрязват на кръст. Така сварен кренвиршът прилича на цвете  ;D Разгъват се корите, сгъват се на две или на три по дължина (в зависимост от еластичността и дебелината), всяко парче кренвирш се завива в тънка шайба кашкавал и после в кората. Леко се намазват с мазнинка. Нареждат се в тава застлана с готварска хартия и запичат на умерена температура - прави или полегнали. Могат да се поръсят с настърган кашкавал. След това се нареждат в чиния съответно прави или полегнали. Много добре пасват с гарнитура от зеленчуци в сос  :smile1:





 ------------------------------------------------------------

6.ХЛЕБНО-МЕСНА ПИТА 

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2648.15

400гр пушено месо;
2 глави лук;
30мл олио;
червен пипер.

500 гр изсъхнал бял хляб;
3 яйца;
1 кофичка/400 гр/ кисело мляко;
100 мл прясно мляко;
1 к.л. сода за хляб.

босилек,индийско орехче, чесън на прах,черен пипер

20 гр кашкавал или сирене за настъргване.

Нарязвам на ситно лука и месото и изпържвам в мазнината. Свалям от котлона и добавям червения пипер. Разбърквам.
Разбивам яйцата с киселото мляко, прясното мляко и добавям содата. Със сместта заливам натрошения хляб, разбърквам и пасирам за около 1-2 мин. до получаване на гъста хомогенна смес.
Към тази смес добавям изпърженото месо и лука, подправките и изсипвам в подмазана тавичка. Настъргвам кашкавал или сирене и запичам на 200 градуса около 30 мин.


----------------------------------------------------------

7.СОЛЕНА ТОРТА БУТЕРБРОД 

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2589.0

350-400гр тостброд - хляб за сандвичи/тостер
100гр. кашкавал на шайби
100гр пастет
100гр масло
400гр фина извара
200гр течна сметана
фиксатор за сметана
1с.л лютеница
сол, подправки
8-10 чери-доматчета
магданоз
див чесън
чушки - жълта, червена

Една квадратна форма/ринг би позволила по-лесно редене на филийките, в кръгла - се налага поизрязване оттук-оттам. В тортена форма, с откопчаващ се ринг се реди първият ред: редят се филийките и се заливат с 50гр разтопено осолено масло. Върху тях - шайбите кашкавал. Втори ред хлебни филийки, напръскват се внимателно с осолена течна сметана, после се покриват с минимум 1см смес от разбитата на сняг с прибавен към нея фиксатор сметана и осолената, овкусена по собствен вкус (при мен с добавка на лютеница) и подправки извара. Трети ред хлебни филийки, който се залива със смес от разтопено масло и разбъркан в него пастет. Четвърти, последен ред хлебни филийки. Солената торта се оставя за час-два в хладилник да стегне. Вади се, рингът внимателно се отстранява, тортата се намазва отгоре и отстрани с останалата част от сметановоизварената смес - в нея може да се добави чесън, топено сирене или майонеза... Украсява се с чери-доматчета, магданоз, а острани - с нарязаните на ситно чушки и див чесън.




 
-----------------------------------------------------------

8.ПРЪСТЕН ОТ ПАРЕНО ТЕСТО

  http://yoli-www.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html

Продукти за тестото

250 мл бяло сухо вино
75 г масло
150 г брашно
щипка захар
1/2 ч.л. сол
4 яйца

Продукти за пълнежа

2 опаковки сирене "Филаделфия" - натурално
руска салата
филе
кашкавал
зеленчуци по избор
подправки за овкусяване на сиренето - по ваш вкус

Приготвяне

* В тенджерка сложете виното , маслото , солта и захарта. След като сместа кипне , сипете наведнъж брашното и бъркайте с дървена лъжица докато тестото стане на топка и се отлепи от стените. Прехвърлете го в купа и го оставете да се охлади. Прибавете едно след друго яйцата , като бъркате с миксер с бъркалките за тежко тесто.

* Постелете с хартия за печене дъното на кръгла тава и загрейте фурната на 180*. Сипете тестото в пош с широк звездовиден накрайник и шприцовайте във формата на пръстен няколко пласта един върху друг.  Може да офорвите венец и от отделни розички, блицко разположени една до друга.




Изпечете пръстена като не отваряте фурната по време на печене за да не спадне. По същата причина е добре за известно време да оставите печивото във фурната след като сте я загасили. След кано изстине го разрежете на две половини.

* Овкусете сиренето и напълнете долната част от пръстена. На места сложете по малко руска салата. Гарнирайте с шунка , кашкавал и зеленчуци. Похлупете с горната половина и сервирайте.



Препоръчвам горещо за предстоящите празници. Получи се много вкусно и оригинално. Пълнежът може да е различен - с риба,пиле,различни салати,извара и др. Много добре би се получило и в сладък вариант. Ето го и него ....




В този случай не разрязвайте хоризонтално венеца , а щприцовайте крема направо в отделните еклери като ползвате пош с тънък  и дълаг накрайник.





 Много лесно се отделят парченцата от венеца. Просто всеки си "чупва" направо от масата.






 И сочно напълнен ...  Да ви е сладко!





--------------------------------------------------------------------------------

9.МИНИ-БУТЕР БАНИЧКИ 

http://blogovoditel.com/recepta/mini-buterbanichki/221/

пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
50гр настърган кашвал от по-твърдите видове
2 жълтъка
сол, червен пипер, кимион

Тестото се разгъва, разрязва се на четири еднакви парчета, намазват се с жълтък, разбит с малко сол и се поръсват с червен пипер. Три от парчета се наръсват с настъргания кашкавал, после се редят едно върху друго, четвъртото (без кашкавал) най-отгоре. Попритискат се леко с ръце и се слагат за половин час в камерата. Приготвеното по този начин тесто се вади и се нарязва на ивици с дебелина не повече от сантиметър..



..които се редят на достатъчно разстояние една от друга и пекат в предварително загрята 200°C фурна, средна скара, в тава покрита с готварска хартия.

---------------------------------------------------------- 

10.УСУКАНИ ПРЪЧИЦИ С КАШКАВАЛ 


Направих ги и много ни се харесаха. По рецепта споделена от Tanita в Гответе с мен!:

"1/2 пакет бутер тесто (при нас един пакет е 450г, два листа, така че единия лист)
1 жълтък
1/4 ч.ч настърган на ситно твърд кашкавал
1суп.л. нарязан на ситно магданоз
1/2 ч.л сух риган

Смесва се кашкавала, магданоза и ригана. Жълтъка се разбърква с малко вода.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност, и се разточва малко. Реже се на две половини по дължина. Двете половини се намазват с жълтака. Върху едната се поръсва сместа с кашкавала и подправките. Слага се другата половина върху нея, така че намазанат с жълтъка страна да остане отдолу. Мина се леко с точилка отгоре. Режат се ленти около 1-1.5см широки, увиват се, и се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се отгоре с жълтък.
Пекът се 10 мин. на 200С"


  




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...